تور ترکیه ارزان: طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای (یالانجی دولما) به 2 روش مجلسی
به گزارش سفر به روسیه، دلمه برگ مو ترکیه ای که در زبان ترکی به یالانجی دولما هم معروف است، جزو غذاها یا پیش غذاهای محبوب ترک ها، در تمام جهان است. در میان دلمه های موجود هم هواداران بیشتری دارد و البته به عنوان یک غذای فصلی هم شناخته می گردد. یعنی درست کردن این دلمه معمولا متعلق به زمانی است که برگ های درخت انگور، سبز یا به مقدار کافی بزرگ می شوند. البته می توانید برای تهیه دلمه برگ مو، در دیگر فصل ها از برگ های کنسرو مو بهره ببرید. در خصوص مواد به کار رفته در طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای هم تنوع زیاد است. ما در این مقاله از سرویس ، به 2 روش طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه یا یالانجی دولما می پردازیم. با همراه باشید.
بهترین تجربه سفر را با تور ترکیه ارزان در خاطراتتان ثبت کنید. از استانبول زیبا تا آنتالیا رویایی و بالون سواری در شهرهای ترکیه تا کلی تفریح دیگر در انتظار شماست، خاطراتی از مردم مهمانواز ترکیه که همیشه در ذهن شما خواهد ماند.
طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای با گوشت
مدت زمان آماده سازی مواد: 30 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت: 70 دقیقه
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو ترکیه
گوشت چرخ نموده: 300 گرم (گوشت گوساله یا گوسفند)
پیاز: 2 عدد میانه
برنج: 1 لیوان دسته دار فرانسوی
لپه: 1/2 لیوان دسته دار فرانسوی
رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذاخوری
نعناع، شوید و ریحان خشک: از هر کدام 1 قاشق غذاخوری
سیر: 1 یا 2 حبه
نمک، فلفل، زردچوبه: به میزان لازم
روغن زیتون یا کنجد: به میزان لازم
برش های لیمو یا آبلیمو: به میزان دلخواه
برگ مو: به میزان لازم
مراحل طرز تهیه یالانجی دولما
برای درست کردن دلمه برگ مو به روش ترکی، بعد از اینکه حبوبات را خیس کردید، همه مواد را با هم به ترتیب باید بپزید. مایه داخل دلمه ترکی که آماده شد، برگ های دلمه را کمی بجوشانید و میزانی از مایه را در آن بگذارید و بپیچید. سپس دلمه ها را در قابلمه قرار دهید و با میزان کمی آب بپزید.
مرحله اول: مواد دلمه ترکی را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای، مواد داخل دلمه را درست کنید. برای این کار، باید از شب قبل لپه را خیس کنید. برنج را هم از یک ساعت قبل بخیسانید. موقع آغاز به آشپزی، لپه و برنج را آبکش کنید. پیازها را پوست بگیرید و به صورت نگینی خرد کنید. سیرها را هم پوست بگیرید و پوره کنید.
مرحله دوم: گوشت را با پیاز و ادویه و سیر تفت دهید
در یک قابلمه مناسب، کمی روغن زیتون یا کنجد بریزید و پیازها را در آن سرخ کنید. تا وقتی که سبک و طلایی شوند. سیر خرد یا پوره شده را اضافه کنید و فقط یک تفت کوتاه بدهید تا عطر آن بلند گردد.
سپس گوشت چرخ نموده را با زردچوبه، فلفل سیاه و ادویه های دلخواه خود به همراه نمک اضافه کنید. شعله گاز را کم کنید تا گوشت با ادویه ها کمی سرخ گردد و بوی زهم آن را بگیرد. را به گوشت چرخ نموده بیفزایید و تفت دهید تا طعم خام رب گوجه گرفته گردد و رنگ باز کند.
مرحله سوم: لپه ها و برنج دلمه ترکی را بپزید
در این مرحله، در یک ظرف دیگر، لپه ها را با میزانی آب بپزید تا حدی که نیم پز شوند. برای پخت لپه ها، ابتدا آن ها را در میزانی آب روی حرارت بگذارید و بعد از اینکه جوش خورد و کف کرد، آب آن را دور بریزید. دوباره روی لپه ها آب بریزید و آن ها را مجددا روی حرارت بگذارید. برنج ها را هم در یک ظرف جدا نیم پز کنید.
مرحله چهارم: مواد دلمه را ترکیب کنید و بپزید
بعد از نیم پز شدن لپه و برنج، آن ها را آبکش کنید و به مخلوط گوشت بیفزایید. سبزی های معطر خشک را اضافه کنید. کمی که مواد تفت خوردند، به میزان 1/2 لیوان به مایه دلمه، آب جوش اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید تا مواد با هم بپزند و طعم آن ها یکنواخت گردد. در این فاصله برگ موها را آماده کنید.
مرحله پنجم: برگ موها را بجوشانید
برگ های انگور را بشویید و شاخه های آن ها را جدا کنید. برای اینکه برگ های مو انعطاف و نرمی بیشتری داشته باشند، در یک قابلمه میزانی آب بریزید و بجوشانید. برگ های مو را در یک آبکش بریزید و آبکش را به مدت 2 دقیقه در آب جوش قرار دهید. سپس آبکش حاوی برگ ها را بیرون بیاورید. برگ های مو را روی یک پارچه حوله ای بچینید تا آب اضافی شان را از دست بدهند.
مرحله ششم: مواد دلمه را داخل برگ مو ها بریزید
وقتی آب اضافی مواد داخل دلمه ها تبخیر شد و طعم یکدستی گرفتند، به میزان یک قاشق از مواد را داخل برگ های مو بریزید و آن ها را به شکل بقچه یا رول شده، بپیچید. طوری که مواد بیرون نریزند. همه دلمه ها را به همین شکل آماده کنید. سپس در یک قابلمه 2 ردیف برگ مو، به صورت صاف بچینید و دلمه های درست شده را روی برگ ها بچینید.
روی دلمه ها را یک بشقاب برگردانده شده قرار دهید تا دلمه ها بعد از پخت باز نشوند. پیچیدن دلمه در ترکیه به این صورت است که معمولا دلمه برگ مو را به صورت رولی یا سیگاری می پیجند.
مرحله هفتم: دلمه ترکیه ای را بپزید
در آخرین مرحله از طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای، قابلمه را روی حرارت قرار دهید و به میزان نصف لیوان آب جوش به کف قابلمه بیفزایید. می توانید از میزانی یا رب گوجه فرنگی را هم با آب جوش، ترکیب و بعد به قابلمه اضافه کنید. درب قابلمه را ببندید و حدود 1 ساعت اجازه دهید دلمه ها بپزند. در 10 دقیقه پایانی در صورت دلخواه، کمی آبلیمو روی دلمه ها بریزید. بعد از اینکه دلمه ها پختند، حرارت را خاموش نموده و دلمه ها را سرو کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه برگ مو شیرازی
طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای (روش دوم)
مواد لازم برای تهیه دلمه برگ مو
بلغور گندم: 200 گرم
گوشت گاو یا گوسفند چرخ نموده: 200 گرم
پیاز: 400 گرم
تخم مرغ: 6 عدد
سیر تازه پوره شده: 2 حبه
برگ مو: به میزان لازم
نمک، فلفل سیاه، دارچین: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه چاشنی یالانجی دولما
پوره گوجه فرنگی: 300 گرم
نعناع تازه: یک دسته 100 گرمی
آبلیمو: 1 قاشق غذاخوری
روغن زیتون: 1 قاشق غذاخوری
مراحل طرز تهیه دلمه برگ مو ترکی
برای تهیه این نوع از دلمه برگ مو، همه مواد را باید بدون اینکه بپزید، با هم مخلوط کنید. مواد را ورز دهید تا چسبندگی پیدا نمایند. سپس از این مواد، در برگ های مو بریزید و به صورت سیگاری بپیچید. دلمه های آماده شده را در قابلمه با سس یا بدون سس بپزید.
مرحله اول: مواد دلمه را با هم ترکیب کنید و ورز دهید
برای طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه، بلغورها را خیس و آبکش کنید. سپس همه مواد مورد احتیاج برای تهیه دلمه ترکی را در یک ظرف بریزید و با دست ورز بدهید. تا حدی که یکدست گردد و شکل خمیری پیدا کند. برگ های مو را بشویید و یکی، دو دقیقه بجوشانید. سپس از مواد خمیری، به میزان یک قاشق در میان برگ ها قرار دهید و آن ها را به صورت رولی یا دلمه سیگاری بپیچید.
مرحله دوم: دلمه ها را با آب بپزید
کف یک قابلمه را برگ های مو پهن کنید. دلمه های پیچیده شده را کف قابلمه بگذارید تا کاملا پر گردد. روی دلمه ها را یک بشقاب بگذارید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید و روی آن را به قدری آب بریزید که آن ها را بپوشاند. در قابلمه را بگذارید و بعد از جوشیدن آب، حرارت را کم کنید.
مرحله سوم: سس دلمه ترکیه ای را درست کنید
یک ساعت صبر کنید و سس آن را درست کنید. همه مواد مورد احتیاج برای تهیه را با هم در یک کاسه ترکیب کنید و هم بزنید تا یکدست گردد. سپس آن ها را در کنار دلمه های پخته سرو کنید. می توانید بعد از گذشت 1 ساعت از پخت دلمه ها، سس را در قابلمه بریزید تا با دلمه ها بپزد. وقتی سس غلیظ شد یا دلمه ها، آب خود را از دست دادند، آن را سرو کنید. دلمه برگ مو ترکی را به صورت هم می توانید درست کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی
سوالات متداول
برای ترد شدن برگ های مو دلمه چه کار کنیم؟
به 2 روش می توانید برگ های مو را نرم کنید تا برای درست کردن دلمه مناسب باشد. می توانید 1 یا 2 دقیقه برگ ها را بعد از شستن در ظرف مایکروویو قرار دهید و آن را روشن کنید. از فر یا توستر هم می توانید بهره ببرید. یا اینکه برگ ها را در میزانی آب بجوشانید تا نرم شوند.
چاشنی دلمه ترکیه ای را چه زمانی اضافه کنیم؟
در طرز تهیه دلمه برگ مو ترکیه ای، چاشنی را بهتر است زمانی اضافه کنید که دلمه ها کاملا پخته اند. بعد از پخت، چاشنی را اضافه کنید و اجاره دهید 15 تا 20 دقیقه دیگر دلمه ها را بپزند. می توانید چاشنی را جداگانه هم سرو کنید.
منبع: افق کوروش