خواص و مضرات جگر چیست؟
به گزارش سفر به روسیه، جگر غذایی است که بسیاری از ما ایرانی ها آن را دوست داریم و هرازگاهی هوس خوردن جگر می کنیم. اما قبل از هرچیز باید با خواص و مضرات آن آشنا شویم تا بدانیم تا چه حد مجاز به مصرف آن هستیم. در این مطلب بعضی از مهمترین خواص جگر و موارد احتیاطی مصرف آن گرداوری شده است.
خواص جگر (طبیعت و خواص درمانی)از دیدگاه طب سنتی طبع جگر سیاه گرم و تر می باشد. بعضی از مهم ترین خواص جگر و فواید مصرف آن عبارتند از:
جگر سیاه منبع بسیار غنی از انواع ویتامین به ویژه ویتامین آ محسوب می گردد که از گروه ویتامین های محلول در چربی است و مصرف آن در سلامت پوست و بالا رفتن مقاومت بدن در برابر عفونت ها نقش بسزایی دارد.
از فواید مصرف جگر به علت اندازه بالای ویتامین آ موجود در آن بهبود و تقویت بینایی است. در طب سنتی برای درمان شب کوری چند قطره از آب جگر کباب شده را داخل چشم می چکاندند.
مصرف متعادل جگر سیاه در حفظ سلامتی مخاط دستگاه تنفسی- فوقانی و گوش داخلی بسیار موثر است.
یکی از مهم ترین خواص جگر و موارد مصرف آن یاری به درمان کم خونی و برطرف آن، به ویژه برای زنان و دختران نوجوان است. به طور کلی جگر سیاه یا همان کبد خون نسبتا زیادی فراوری می نماید؛ بنابراین برای مبتلایان به کم خونی توصیه می گردد.
ارزش غذایی جگربا توجه به اینکه جگر سیاه، مرکز متابولیسم بدن دام است، منبعی غنی برای دریافت انواع ویتامین ها و عناصر غذایی می باشد. مهمترین ویتامین های موجود در جگر شامل ویتامین آ و ویتامین های گروه ب مانند ویتامین های ب1، ب2 ، ب12 وب6 است، بعلاوه جگر سیاه نیز مانند سایر گوشت های قرمز، سرشار از پروتئین و عناصری مانند روی، آهن و اسیدفولیک است. گفتنی است علیرغم ارزش غذایی بالای جگر، این ماده غذایی از کلسترول بالایی برخوردار است. به همین علت، مصرف بیش از 100 تا 150 گرم جگر در طول هفته، به هیچ وجه توصیه نمی گردد.
مضرات جگر (موارد احتیاطی و منع مصرف)جگر سیاه ممکن است سمومی را در خود پنهان کند که برای بدن خطرناک هستند، به خصوص جگر حیواناتی که با غذاهای صنعتی تغذیه شده و رشد نموده اند، زیرا جگر محل ذخیره سموم و مواد زائد موجود در غذاهاست و سم زدای بدن است؛ بنابراین در تهیه آن باید بسیار دقت کرد.
نکته بسیار مهم دیگر این است که استفاده از جگر خام یا نیمه پخته بسیار مضر است و به هیچ عنوان توصیه نمی گردد. جگر خام یا نیمه پخته (به اصطلاح آبدار) می تواند بسیاری از میکروب های بیماری زا را به بدن انتقال دهد. زنان باردار، دختران جوان و بیماران مبتلا به کم خونی مزمن که برای افزایش آهن خون اغلب از جگرهای آبدار استفاده می نمایند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
هضم جگر بسیار سخت بوده، دیر هضم و دفع آن از بدن سخت است. بنابراین ضروری است به خوبی پخته شده و در مصرف آن افراط نگردد.
مصرف جگر برای زنان باردار مضر است. با اینکه جگر سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است اما به علت بالا بودن سطح ویتامین رتینول در آن می تواند به جنین آسیب وارد کند.
منبع: سایت ستاره
منبع: راسخون