دلایل کولیک نوزادان چیست؟

به گزارش سفر به روسیه، کولیک نوزادان به علت شیر دادن مکرر به نوزاد، مقدار شیر مادر، محرکات محیطی که نوزاد در آن واقع شده است، تغذیه مادر و ... ایجاد می شود. در این مقاله علت های کولیک و روش های پیشگیری از کولیک نوزادان در چند ماه اول تولد، بیان شده است.

دلایل کولیک نوزادان چیست؟

واکنش هایی مانند زور زدن نوزاد هنگام خواب و دردهای شکمی تکرارشونده در نوزادان در بیشتر موارد ظاهرا به تجمع گاز در معده و روده نوزاد مربوط می گردد؛ با این حال هنوز علت اصلی این دردهای کولیکی در نوزادان کاملا مشخص نیست و بعضی متخصصین آن را با تکامل نیافتن سیستم حسی و عصبی دستگاه گوارش نوزاد مرتبط می دانند. در ادامه عوامل تاثیر گذار بر این مسئله و روش های پیشگیری از آن را بخوانید.

عوامل موثر بر کولیک نوزادان چیست؟

تحریکات محیطی

کودک در طول روز از طرف محیط و افراد مختلف در معرض تحرکات متعدد قرار می گیرد؛ مانند محیط پر سر و صدا، نور زیاد، جا به جا کردن او، خواباندن و بلند کردن مکرر نوزاد، حرف زدن افراد با او و ... که همه این موارد، سبب می گردد که نوزاد به خوبی به خواب نرود.

نوزاد قادر به تحمل این تحریکات نیست و شروع به نق زدن و گریه کردن می کند. این نق زدن های نوزاد خود موجب عدم تحمل مادر در عصر و شب شده و باعث می گردد مادر به دفعات به کودک خود شیر دهد تا او آرام بگیرد، او را راه می برد، به پشت او می زند یا نوزاد را به افراد دیگری می دهد تا او را بالا و پایین ببرند. در این زمان کودکی که دچار دردهای کولیکی است بیشتر تحریک شده، بیشتر هوا می بلعد و دچار درد می گردد و در نتیجه شروع به گریه می کند.

شیر دادن بیش از حد به نوزاد

گاهی مادر، به کودک خود عادت داده است که تنها با شیر خوردن آرام گردد و برای اینکه شیرخوار گریه نکند، به دفعات به او شیر می دهد. چون نوزاد مک های قوی نمی زند هوا را بلعیده و این موجب دل درد نوزادان می گردد، مخصوصاً نوزادانی که با سزارین متولد شده اند و بی حال و ضعیف هستند. توجه کنید که به نوزاد در 28 روز اول تولد خود بین 8 تا 12 بار در 24 ساعت باید شیر داد. پزشکان توصیه می کنند که هر 1.5 تا 2 ساعت یک نوبت شیر به نوزاد داده گردد. بعد از ماه اول بین 8 تا 6 نوبت در 24 ساعت کافی است. اگر نوزاد در هر نوبت شیر کافی بخورد، شیر به مدت 1 تا 4 ساعت در معده او می ماند، بنابراین مکررا و بیش از حد شیر دادن به نوزاد، موجب بلع هوا و کولیک و شکم درد نوزاد می گردد.

کم یا زیاد بودن شیر مادر

اگر شیر مادر کم باشد، مخصوصاً برای نوزادانی که با روش سزارین متولد می شوند، چون شیر مادر دیرتر ترشح می گردد، بنابراین کودک گرسنه است و دایماً هوا می بلعد. این مادران باید روش صحیح شیر دادن نوزاد و همچنین روش های موثر در افزایش شیر مادر را بدانند تا شیر آن ها زیاد گردد و کودک هوا نبلعد و دچار دردهای شکمی نگردد.

حال اگر شیر مادر زیاد باشد، ابتدای شیر بعضی از مادران، آب و ماده لاکتوز زیادی دارد که باعث می گردد دهان نوزاد هنگام شیر خوردن پر از شیر همراه با هوا شده و موجب تجمع گاز در معده و روده کودک گردد. در چنین شرایطی مادر باید قسمت های اول شیر خود را بدوشد و دور بریزد، سپس به نوزاد خود شیر دهد تا او هوا نبلعد.

رژیم غذایی نامناسب مادر

اگر مادر بعضی از سبزیجات مخصوصاً خانواده کلم، غذا های دارای حبوبات (نخود، عدس، لوبیا، ماش و غیره) و مغزیجات مانند بادام کوهی مصرف کند، موجب ایجاد گاز در روده های نوزاد می گردد.

مصرف غذا های ترش و میوه جاتی که حالت اسیدی دارند (مرکبات، گوجه فرنگی و غیره) یا شیر گاو یا پاستوریزه و لبنیات زیاد توسط مادر، موجب پیدایش حساسیت نوزاد به شیر گاو و پیدایش گاز در روده های کودک می گردد. بنابراین اگر نوزاد یا شیرخواری دچار زور زدن و درد های شکمی است، مادر نباید غذا های ذکر شده را مصرف کند. مادر می تواند هربار یکی از این خوراکی ها را به تنهایی مصرف کرده و تست کند؛ ببیند آیا نوزاد دچار زور زدن و دل درد می گردد یانه، بعد آن ماده غذایی را به مدت 3 تا 4 ماه اول تولد از رژیم غذایی و تغذیه خود حذف کند.

چگونه از کولیک نوزاد در هفته های اول بعد از تولد، جلوگیری کنیم؟

خواب منظم در روز

شیرخواری که در روز خواب منظم دارد، کمتر تحریک پذیر می گردد، عصر ها و شب ها آرامش بیشتری دارد و کمتر دچار کولیک نوزادی و یا درد های قولنجی می گردد.

دانستن علایم تحریک پذیری و خستگی نوزاد

اگر نوزاد چشم های خود را می خاراند، خیره می گردد و انگشتان دست خود را می مکد، او را از محیطی که محرک وجود دارد دور کنید و مانع آن شوید که از بغل یک فرد به بغل فرد دیگری برود. اگر به نوزاد شیر داده اید، او را برای مدت 5 دقیقه در وضعی قرار دهید که هوای معده او خارج گردد. اگر هوایی خارج نشد مهم نیست، او را در گهواره قرار دهید تا آرامش یابد و به خواب برود.

مکیدن

در دهان نوزادان و شیرخواران، گیرنده های حسی آرامش دهنده ای وجود دارند که با مکیدن آرامش می یابند. نوزادان با مکیدن انگشتان دست، پستانک و یا حتی انگشتان دست های مادر آرامش می یابند.

عادت دادن

برای کودکی که دچار کولیک نوزادی است، مادر باید هر روز به کودک در زمان معینی غذا دهد، او را حمام کند، او را بپیچد، سپس او را روی تخت یا گهواره بگذارد تا با این روش به این فرایند عادت کند و آرامش بدست آورد.

حمام کردن و پیچیدن دور بدن نوزاد

دور بدن نوزاد را در پتوی نخی یا پارچه ای بپیچید و او را بخوابانید، مخصوصاً اگر یک ساعت یا بیشتر از زمان خواب او گذشته است، پیچیدن نوزاد سبب می گردد که نوزاد دست و پا های خود را حرکت ندهد و آرامش یابد.

خواندن لالایی و ایجاد صدای ملایم

اگر مادر با صدای خود برای نوزاد لالایی بخواند یا صدای لالایی را ضبط کند و برای نوزاد بگذارد، نوزاد احساس آرامش کرده و به خواب می رود.

شناختن عوامل موثر بر کولیک نوزاد و همچنین روش های پیشگیری از آن، می تواند به پدر و مادر ها برای کنترل گریه نوزاد در عصر و شب کمک زیادی کند. در واقع پدران و مادرانی که فرزندشان دچار کولیک و درد های شکمی است، با دانستن نکات مربوط به کنترل کولیک و درد های شکمی می توانند آرامش بیشتری به نوزادشان بدهند و تا حد امکان او را از این درد ها دور کنند.

منبع: setare.com
انتشار: 29 بهمن 1399 بروزرسانی: 29 بهمن 1399 گردآورنده: russianet65.ir شناسه مطلب: 1374

به "دلایل کولیک نوزادان چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دلایل کولیک نوزادان چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید