تفاوت کلاهبرداری و جعل چیست؟

به گزارش سفر به روسیه، گاهی افرادی که مال خود را از دست می دهند، گمان می نمایند که از آن ها کلاهبرداری شده؛ در حالیکه در حقیقت، جرم واقع شده جعل است و همین امر گاهی ممکن است باعث طولانی شدن فرایند رسیدگی به پفراینده گردد.

تفاوت کلاهبرداری و جعل چیست؟

جعل و کلاهبرداری دو جرم جداگانه هستند که البته گاهی هم با یکدیگر ارتباط پیدا می نمایند. به طور مثال شخصی به وکیل مراجعه و بیان می نماید که از وی کلاهبرداری شده؛ در حالیکه در حقیقت، جرم واقع شده جعل است و همین امر گاهی ممکن است باعث طولانی شدن فرایند رسیدگی به پفراینده شود. در خبرنگاران برای بیان تفاوت کلاهبرداری و جعل، ابتدا هریک از جرائم به صورت جداگانه تعریف و سپس تفاوت این دو جرم آنالیز شده است.

کلاهبرداری چیست؟

طبق قانون، هر کس از راه حیله و تقلب، مردم را به وجود شرکت ها و کارخانه ها یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد، به امور غیر واقع امیدوار کند، از حوادث غیر واقعی بترساند، اسم و عنوان جعلی انتخاب کند و به روش های تقلبی مبالغ، اموال، اسناد و حوالجات یا قبوضی را به دست آورده و از این راه مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب می شود. به بیان ساده می توان گفت کلاهبرداری بردن مال دیگران با حیله و تقلب است. در این صورت کلاهبردار، به رد اصل مال برده شده (برگرداندن مال برده شده) به صاحب آن و حبس از یک تا 7 سال و نیز پرداخت جزای نقدی معادل اقتصادی که دریافت نموده، محکوم می شود.

جعل چیست؟

طبق قانون جرم جعل در موارد زیر انجام می گیرد.

1.ساختن نوشته یا سند

2.ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیر رسمی

3.خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن سند

4. تقدیم یا تاخیر در تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی

5.الصاق نوشته ای به نوشته دیگر

6.به کار بردن مهر دیگری بدون اجازه صاحب آن که با قصد تقلب انجام شود.

بنابراین جعل زمانی اتفاق می افتد که سند یا اسنادی توسط مجرم به نحوی دستکاری شده باشد.

تفاوت کلاهبرداری و جعل چیست؟

1. کلاهبرداری جرمی است که ابتدا علیه شخص صورت می گیرد و در نهایت علیه امنیت است؛ اما جعل ابتدا امنیت عمومی را مختل می نماید و سپس یک جرم شخصی محسوب می شود؛ زیرا با جعل اسناد موجب می شود مردم نسبت به اسناد بی اعتماد شوند.

2. در کلاهبرداری باید اقتصادی از شخصی یا اشخاص خاصی برده شود؛ اما برای تحقق جرم جعل، همین که آن سند جعلی قابلیت ضرر رساندن و فریب را داشته باشد کافی است و لازم نیست که جعل موجب ضرر به شخص خاصی شود.

3. برای تحقق کلاهبرداری باید مالباخته به وسیله بردن مال متضرر شود؛ در حالیکه به محض تغییر در محتوای سند، جعل تحقق یافته و نیازی نیست که برای تحقق جرم جعل، حتما از سند مجعول استفاده شود.

4. کلاهبرداری شکل خاصی نداشته و با هر عمل متقلبانه ای واقع می شود؛ ولی جعل حتما باید در سندی مکتوب انجام شود.

5. در کلاهبرداری، شخص مالباخته در جریان امور بوده و خود مال خویش را در اختیار دیگری قرار می دهد؛ به طور مثال گاهی ممکن است انگیزه مال باخته طمع به سود زیاد باشد؛ در حالیکه در جعل معمولا صاحب سند یا ذینفع اطلاعی از جرم جعل ندارد.

6. مجازات کلاهبرداری یک تا هفت سال حبس و رد مال و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان اقتصادی است که کلاهبردار برده است؛ ولی مجازات جعل عبارت است از حبس از شش ماه تا دو سال و یا جزای نقدی و یا هر دو مجازات محکوم می شود.

جرم کلاهبرداری و جعل در کدام مرجع رسیدگی می شود؟

در هر دو جرم کلاهبرداری و جعل، مرجع رسیدگی نماینده دادسرای محل وقوع جرم است. شیوه طرح شکایت در این دو جرم تفاوتی ندارد و شاکی باید در دادسرای محل وقوع جرم شکایت خود را مطرح کند.

منبع: پیام دلتا
انتشار: 4 فروردین 1399 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: russianet65.ir شناسه مطلب: 756

به "تفاوت کلاهبرداری و جعل چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تفاوت کلاهبرداری و جعل چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید